First Published: July 31, 2020 | Last Updated:July 31, 2020

1. At which of the following places was the first ever European township constructed in India?

[A] Kochi

[B] Chinsurah

[C] Surat

[D] Chennai

Answer: Kochi

Fort Kochi in Ernakulam district of Kerala is the first European township in India. It is a water-bound region toward the south-west of the mainland Kochi.

2. Who among the following was also known as Maratha Machiavelli?

[A] Nana Phadnavis

[B] Balaji Vishwanath

[C] Narayanrao Bajirao

[D] Sambhaji

Answer: Nana Phadnavis

Nana Phadnavis was an influential minister and statesman of the Maratha Empire during the Peshwa administration. He was called “the Maratha Machiavelli” by the Europeans. He played a pivotal role in holding the Maratha Confederacy together in the midst of internal dissension and the growing power of British. 

3. Which among the following Sikh Gurus introduced the Gurmukhi Script?

[A] Guru Angad

[B] Guru Gobind Singh

[C] Guru Arjun Singh

[D] Guru Harrai

Answer: Guru Angad

Guru Nanak was the founder of Sikhism. Guru Nanak appointed Guru Angad (Lehna) as his successor and he was the second Guru of sikhs.

Guru Angad compiled the compositions of Guru Nanak, to which he added his own in a new script known as Gurmukhi.

4. Shivaji had formed a council of eight ministers that administered the Maratha empire. The council was named as:

[A] Nyaya Pradhan

[B] Ashta Sena

[C] Ashta Siddhi

[D] Ashta Pradhan

Answer: Ashta Pradhan

Ashta Pradhan was a council of eight ministers that administered the Maratha empire. The council was formed in 1674 by founding Emperor Chhatrapati Shivaji.The term Ashta Pradhan literally translates to “the Prime Eight”, from the Sanskrit ashta (“eight”) and pradhan (“prime”). The body discharged the functions of a modern council of ministers; this is regarded as one of the first successful instances of ministerial delegation in India. The council is credited with having implemented good governance practices in the Maratha heartland, as well as for the success of the military campaigns against the Mughal Empire.

5. With reference to Bahadur Shah Zafar, which among the following statements is not true?

[A] He was an emperor without empire

[B] He was a warrior without any war experience

[C] Hassan Askari was his spiritual guide

[D] He succeeded to the throne in 1845 A.D.

Answer: He succeeded to the throne in 1845 A.D.

Bahadur Shah Zafar was the successor to his father, Akbar II upon his death on 28 September 1837. During the time of the revolt of 1857, he was declared as the Emperor of India. The company forces led by Major William Hodson captured him. In 1862, at the age of 87 he died while in exile in Rangoon.

6. Who among the following was not included in the “Asta Pradhan” of Shivaji?

[A] Sumant

[B] Majmudar

[C] Vakiyanavis

[D] Vakeel

Answer: Vakeel

Ashta Pradhan Pantpradhan or Peshwa – Prime Minister, general administration of the Empire. Amatya – Finance Minister, managing accounts of the Empire. Sacheev – Secretary, preparing royal edicts. Mantri – Interior Minister, managing internal affairs especially intelligence and espionage. Senapati – Commander-in-Chief, managing the forces and defense of the Empire. Sumant – Foreign Minister, to manage relationships with other sovereigns. Nyayadhish – Chief Justice, dispensing justice on civil and criminal matters. Panditrao – High Priest, managing internal religious matters.

7. The most important reason for collection of “Chauth” and “Sardeshmukhi” by Marathas was __?

[A] To increase the source of income

[B] To expand his territories

[C] To consolidate his political influence

[D] Because of the opposition of Muslim rulers

Answer: To increase the source of income

Shivaji collected the chauth and sardeshmukhi from the territory which was either under his enemies or under his own influence. The chauth was one fourth part of the income of a particular territory while the sardeshmukhi was one tenth. Shivaji collected these taxes simply by force of his arms. These constituted of the primary sources of income of Shivaji and helped in the extension of the power and territory of the Marathas.

8. Who were the first to start a joint stock company to trade with India?

[A] Portuguese

[B] Dutch

[C] French

[D] Danish

Answer: Dutch

To maximize profits, the Dutch East India Company established the world’s first stock market in Amsterdam on March 20, 1602, in which investors could speculate on commodity futures and buy stock in the trading company. It was the Dutch East India Company to start a joint stock company to trade with India

9. Which among the following was / were the consequences of the Third Battle of Panipat?

1. Decentralization of Maratha’s Power

2. Consolidation of East India Company in north-western India

3. Attack of Nadir Shah

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1

[B] Only 1 & 2

[C] Only 1 & 3

[D] 1, 2 & 3

Answer: Only 1

First statement is correct. The third battle of Panipat shattered the dream of Marathas to establish their supremacy in whole India. Second statement is not correct because the third battle of Panipat gave opportunity to East India Company to establish and consolidate their rule in Bihar and Bengal (not north-west India as mentioned in question) and to challenge Marathas and other Indian powers and finally to establish their rule in India. The third statement is also incorrect because attack of Nadir Shah pre-dates third battle of Panipat.

10. With reference to the relative position of French and the Britishers on the eve of Carnatic wars, consider the following observations:

1. The position of the English East India Company was superior to that of the French East India Company

2. The Naval Power of Frech was superior to the British

Which among the above is / are correct statements? 

[A] Only 1

[B] Only 2

[C] Both 1 & 2

[D] Neither 1 nor 2

Answer: Only 1

The second statement is not correct because the sea power of the English was superior to that of the French. The merchant fleets of the English were bigger and maderegular voyages.

11. In which year, the Cape of Good Hope was discovered by Portuguese navigator, Bartholomew Dias?

[A] 1465

[B] 1475

[C] 1487

[D] 1495

Answer: 1487

It was in 1487 that the Portuguese navigator, Bartholomew Dias, rounded the Cape of Good Hope in Africa and sailed up the eastern coast; he was well convinced that the long sought after sea route to India had been found. But it was only ten years later that an expedition of Portuguese

ships headed out to India (in 1497) and arrived in India in slightly less than eleven months’ time, in May 1498.He stayed in India for three months and carried back with a rich cargo. That time the importance of pepper trade was realized for the first time by the Europeans.

12. The Third battle of Panipat was fought between ?

[A] Babur & Ibrahim Lodi

[B] Ahmed Shah Abdali & Marathas

[C] Akbar & Shershah Suri

[D] Shershah Suri & Humayun

Answer: Ahmed Shah Abdali & Marathas

Third battle of Panipat took place on January 14, 1761between Ahmed Shah Abdali & Marathas

13. Which among the following was a reason of eruption of Faraizi Movement?

[A] attacks of Christian Missionaries on Islam

[B] Oppression caused by Hindu Money lenders

[C] Oppressive Policy of the Company towards Muslim Tenants

[D] None of the above

Answer: Oppressive Policy of the Company towards Muslim Tenants

The Faraizi movement was led by Haji Shariatullah in Eastern Bengal in 1819. The main objective of the movement was to stop un-Islamic practices and act upon the ritualistic and religious duties as Muslims. The movement took special attention to protect the rights of tenants.

14. Who among the following is known to organize a military force of Sikhs called Khalsa to avenge the murder of his father thus establishing Khalsa Panth ?

[A] Guru Teg Bahadur

[B] Guru Gobind Singh

[C] Banda Bahadur

[D] Guru Arjun Dev

Answer: Guru Gobind Singh

The 9th Guru of Sikhs and father of Guru Gobind Singh , Guru Teg Bahadur was captured and executed by Aurangazeb in 1675 because he refused to embrace Islam. This made Sikhs resent to the religious intolerance of Mughal . His son Guru Gobind Singh had raised this military force organized his followers into the force called Khalsa.

15. Who among the following was the original scribe of the Guru Granth Sahib?

[A] Bhai Gurdas

[B] Banda Singh Bahadur

[C] Baba Budha Ji

[D] Baba Gurdit Singh

Answer: Bhai Gurdas

Bhai Gurdas was an historian and preache, writer. He was considered the original scribe of the Guru Granth Sahib. He also served as the first Jathedar of Akal Takht. The Akal Takht was built by Shri Guru Hargobind which is located at Amritsar, Punjab.

16. Which of the following Gurudwara in India is the site where the ninth Sikh Guru, Guru Tegh Bahadur was beheaded on the orders of the Mughal emperor Aurangzeb in 1675 A.D?

[A] Gurdwara Moti Bagh Sahib

[B] Gurdwara Sri Guru Tegh Bahadur Sahib

[C] Gurudwara Sis Ganj Sahib

[D] Gurdwara Rakab Ganj Sahib

Answer: Gurudwara Sis Ganj Sahib

Gurudwara Sis Ganj Sahib is in Chandni Chowk , Delhi

17. Which of the following Sikh Guru is know to have completed the Harmandir Sahib?

[A] Guru Arjun Dev

[B] Guru Ram Das

[C] Guru Har Gobind

[D] Guru Amar Das

Answer: Guru Arjun Dev

The Harmandir Sahib (Abode of God) is also known as Golden Temple. It is located in the city of Amritsar, Punjab. The fifth Guru of Sikhism, Guru Arjan requested Sai Mir Mian Mohammed to lay its foundation stone in the year 1589. In 1577, Guru Ram Das completed with with the adjacent sarovar.

18.

Which of the following statements about the Ashtapradhan of Marathas is / are correct?

  1. All the eight ministers held military commands
  2. It was a kind of responsible cabinet
  3. The finance department was under the Amatya

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2

[B] Only 2 & 3

[C] Only 3

[D] 1, 2 & 3

Answer:

Only 3

Ashtapradhan was the collective name of the council of eight ministers created by shivaji, the founder of the Maratha kingdom, in order to help him in running the administration. It was an advisory body and was in no sense a responsible cabinet. The eight minister were :

  • The pashwa or the prime minister who was to look after the general welfare and interests of the kingdom.
  • The amatya who was in charge of the finance department.
  • The mantra who preserved daily records of the kings acts and of the proceedings of the royal court.
  • The sachiva who superintended all royal correspondence.
  • The senapati or the commander-in-chief.
  • The Pandit rao and dandadhyaksha was the royal chaplain and almoner.
  • The nyayadhisa or shashtri who was the chief justice and interpreted the Hindu law.

All the eight ministers except the Pandit rao and the shastri held military commands and the civil work of administering their different departments at the capital was performed by deputies.